De dieren

Brandroden

Brandrode runderen zijn middelgroot en egaal diep donkerrood of bruinrood van kleur met witte aftekeningen; een witte kol, een witte buik, een witte staartpunt en witte sokken. Aan de kop en de poten neigt de kleur naar zwartachtig rood. Vanwege deze geblakerde kleur is de naam ‘brandrood’ ontstaan. Het zijn rustige en vriendelijke dieren. Voor elkaar en voor de mens, hetgeen hen goed hanteerbaar maakt. Door hun robuustheid en weerstand tegen ziekten hebben Brandrode runderen hardheid en een lange levensduur, waardoor ze zeer geschikt zijn voor natuurbegrazing. Ze zijn sterk en sober, kunnen zich goed aanpassen en zijn bestand tegen voederovergangen en wisselende weersomstandigheden. Ze zijn vruchtbaar, kalven gemakkelijk en bezitten goede moedereigenschappen. Zie ook: www.hetbrandroderund.nl

Bovendien is het Brandrode ras een van de zeven zeldzame runderrassen in Nederland. Er zijn er nog maar zo’n 1100 van in ons land.

Lees meer over het behoud van ons levend erfgoed op de site van Stichting Zeldzame Huisdierrassen: www.szh.nl

Bonte Bentheimers

Bonte Bentheimers zijn robuuste, vitale en vriendelijke varkens met goede moedereigenschappen. Ze gedijen goed in sobere en extensieve omstandigheden en zijn zeer geschikt voor natuurbeheer. Op Hoeve Luyterheyde zorgen Antje en Nelleke voor onderhoud van het bos.

Met nog 80 zeugen in Nederland is het Bonte Bentheimer landvarken (zeldzaam) Ras van het Jaar 2021.

Voor meer info: www.bontebentheimer.nl en www.szh.n

Groninger paard

Een Noordelijke krachtpatser. Maar met haar brave en werkwillige karakter ook echt een familiepaard. Onze Maddy heeft met haar 20 jaren al een hele educatieve carrière op het hippisch centrum in Deurne achter de rug. Af en toe gaat ze onder het zadel of voor de kar nog met ons op pad maar meestal moedert ze over haar kleine vriendinnen Jolly en Woezel in de wei.

Met nog 450 merries is ook dit een bedreigd Nederlands ras.

Check ook: Vereniging Het Groninger Paard (www.zeldzamerassen.nl) en www.szh.nl

 

Barnevelders, Chaams hoenders en Leghorns

Zeldzaam Nederlands pluimvee dat ons van heerlijke witte en bruine eitjes voorziet!